Aangelopen havens

Dat we tijdens onze optredens niet alleen onszelf maar vooral het publiek willen vermaken, mag duidelijk zijn. Door sfeer te brengen en gezelligheid. In de juiste harmonie, altijd goed gestemd om de juiste snaar te raken. Hieronder vind je een opsomming van alle mogelijke optredens die wij verzorgden vanaf het moment dat de huidige bemanning deel uitmaakte van Reederij Overtuygt.

2023

10 juni, Korendag, Monnickendam. Het was een komen en gaan van heren- en dameskoren, al dan niet gemengd. Het publiek verplaatste zich voortdurend van de ene lokatie naar de andere, binnen en buiten, om zo weinig mogelijk te missen. De meeste deelnemers brachten klassiek getinte liederen op deze mooie zonnige junidag. Het shanty-repertoire van Overtuygt was echt een uitzondering en contrasteerde vrij heftig met het klassieke repertoire van de andere koren. Desondanks mochten ook wij ons verheugen op een flink aantal zangliefhebbers, zoveel werd wel duidelijk na ons optreden.

28 september, Gallerie De Artiest, Lith. Op 28 april 2017 traden we hier voor het laatst op, en met succes, want het bleek deze avond voor herhaling vatbaar. De kleine zaal was mooi ingericht met creatief werk van zowel de gastvrouw als gastheer. Een paar van de hoogtepunten tijdens het optreden waren de sessies met gastvrouw Ans, die ons met haar accordeon begeleide tijdens twee liederen waaronder Salio de Jamaica. Na het optreden werd er met het nieuwsgierige publiek volop gepraat over de Shanty en de betekenis daarvan als muzikale bijdrage of vertaling van het barre leven op zee tijdens de al dan niet wereldwijde tochten ten tijde van de zeilvaart.

3 december, Cafe ’t Rozenknopje, Eindhoven. Het was in het voorjaar van 2018 dat we voor het laatst optraden in dit roemruchte en gezellige, typisch Eindhovense cafe. Buiten was het guur winterweer, met sneeuwbuien en een ijzig koude wind. Binnen was het gezellig, ook dankzij het warme onthaal van het publiek, dat het blijkbaar de moeite waard vond om te komen luisteren en, naar wij links en rechts mochten vernemen, heeft zitten genieten van ons optreden. 

2022

8 mei, De Cultuurboerderij, Westelbeers. Eindelijk, het eerste en voor ons langverwachte optreden na de coronacrisis. Een prachtige zonnige middag in de gezellige tuin van de Cultuurboerderij. Het was wel wat wennen allemaal, na zo’n lange periode zonder optreden, ondanks alle voorafgaande repetities. Maar het publiek was enthousiast, evenals gastvrouw Berdie en gastheer Gerard Pasmans. Beiden bedanken wij voor de goedmoedige sfeer en de heerlijke lunch. En hun welgemeende gastvrijheid, die een wezenlijke bijdrage leverde aan ons succesvolle optreden.

5 juni, Middelburg VÓLkoren 2022, Middelburg. Het historische decor van de stad Middelburg, met zijn prachtige eeuwenoude gebouwen, straatjes, doorkijkjes, pleinen en het prachtige stadhuis, is een prachtig decor voor een korenfestival. Er was volop te genieten van allerhande genres, op de meest uiteenlopende lokaties, zowel binnen, in de verschillende ruimtes, als buiten, op straten en pleinen, met ieder hun eigen akoestiek. Wat dat laatste betreft, wij hadden onze sessies aangepast aan twee totaal verschillende ruimtes, respectievelijk de Sint Augustinuskerk, met de typische ruimtelijke akoestiek van het hoge gewelf en harde materialen, en boekhandel de Drvkkery, waar de optredens plaats vonden in een kleine, intieme ruimte. Het was druk in de stad, niet alleen vanwege alle aanwezige koren en zanggroepen, zeker ook door het toestromende publiek. Dat bleek ook uit de belangstelling voor onze beide optredens. 

12 juni, Kunstroute Laarbeek, Aarle Rixtel. Ons nieuwe lid Cees Meijer is niet alleen een fantastische bas, maar ook een meer dan verdienstelijke beeldhouwer. Als deelnemer aan de jaarlijkse Kunstroute Laarbeek leek het hem een goed idee om samen met de andere vijf leden van Overtuygt een korte voorstelling te verzorgen, als verrassing voor de bezoekers aan zijn atelier. Zo gezegd zo gedaan. Het publiek had niet alleen oog voor het werk van Cees en zijn collega-exposanten, men was ook een en al oor voor onze shanties.

De expositieruimte van Cees Meijer met een aantal werken van hemzelf en andere deelnemende kunstenaars.

17 juli, Openluchttheater Velden, Velden. Het kleine oude Openluchttheater, fraai gelegen in de bosrijke omgeving van het Limburgse Velden, bleek een perfecte lokatie voor een intiem optreden voor enkele tientallen aandachtige bezoekers. Het was een mooie zonnige zondagmiddag in een lommerrijke omgeving, zodat het publiek niet alleen bestond uit shantyliefhebbers, maar ook uit mensen die de zondagmiddag aangrijpen om gewoon eens lekker ontspannen te genieten van een cultureel uitstapje. Van beide kanten waren de reacties voor onze presentatie lovend, zo bleek uit de gesprekken tijdens de pauze en na het optreden. Wat ons betreft voor herhaling vatbaar.

2019

26 mei, Vur en Dur Blitterswijck. Een feestelijk en zeer gevarieerde muzikaal festijn, georganiseerd door Muziekvereniging Moed en IJver vanwege de feestelijke opening van het verbouwde gemeenschapshuis in het hartje van Blitterswijck. Ook voor Overtuygt was het een memorabele avond, gezien de betrokkenheid van twee van onze leden bij de bouw, te weten Willem Kors, als facilitair ondersteuner, en Frank Domburg, die als architect voor het project tekende. Het was een succesvol gebeuren, gezien het enthousiasme bij alle deelnemers en de toestroom van het grote publiek. 

30 juni, Volkoren, Valkenswaard. Het was weer een drukte van jewelste tijdens het Volkoren festival. Ook nu waren er weer de meest uiteenlopende koren en groepen aanwezig, met een even uiteenlopend repertoire. Van pop tot shanties, van klassiek tot folklore, al dan niet muzikaal ondersteund. Op elk plein en terras werd luidkeels (mee)gezongen. Tot vermaak van een groot publiek dat volop van de gevarieerde stemming wist te genieten. En alle inspanning van de optredende artiesten zeker wist te waarderen.

1 september, Deining, Heusden. Dit jaar waren we voor de tweede keer door Deining uitgenodigd om deel te nemen aan het gelijknamige jaarlijkse Shantyfestival van Heusden. Het was wederom een uitgebreid festival, waar de diverse koren en groepen op steeds wisselende lokaties hun beste muzikale kunnen ten gehore brachten. De terrassen waren weer goed gevuld, de sfeer was, net als het weer, ook dit jaar aangenaam. 

8 september, Muzikaal intermezzo tijdens de opening van de DuoExpo van Arjan Voogt en Cees de Raat, Eeneind, Nuenen.  Dat er meer culturele muziek zit in sommige leden van Overtuygt, bleek uit de DuoExpositie van Arjan Voogt en Cees de Raat in het Nuenense Eeneind. En, om daar geen misverstand over te laten bestaan, verzorgden beide exposanten tijdens de opening samen met de overige leden van Overtuygt een gezellig muzikaal intermezzo te midden van de keramische projecten en tekeningen van Arjan en Cees. In het gemoedelijke gezelschap van de vele vrienden en andere genodigden. Al met al een gezellige en mooie septembermiddag. Niet in de laatste plaats ook vanwege de gastvrijheid van Cilly en Jelle en dat wij voor de tentoonstelling hun gezellige en intieme culturele ruimte mochten gebruiken.

De uitnodiging voor de opening van de duo-tentoonstelling van Arjan Voogd en Cees de Raat

14 september, Maritiem Den Bosch, ‘s-Hertogenbosch. Het festival was dit jaar beduidend minder grootschalig dan alle voorgaande jaren. Helaas, maar het was niet anders. Desalniettemin was de sfeer zonder meer uitstekend, waren er alsnog een aantal groepen en koren aanwezig evenals een enthousiast publiek. Ook wij van Overtuygt hebben van ons laten horen. Al met al was het een geslaagde middag.  

27 oktober, Shantycafé, Vlijmen. Samen met Deining, The Jolly Sailors en The Whalers traden we op tijdens een gemeenschappelijke shantymiddag in het Brabantse Vlijmen. Met volop publiek, niet alleen bestaande uit de eigen fans, maar ook uit shantyliefhebbers van buiten de eigen kring. En publiek, dat gewoon van een gezellige muzikale zondagmiddag wilde genieten.

10 november, Shantymatinee, Eeneind, Nuenen.  Als shantyman wil je natuurlijk aan de weg timmeren en maak je van elke gelegenheid gebruik om je specifieke tone of voice ten gehore te brengen. Volop redenen dus voor Overtuygt om de duo-expositie van Arjan en Cees bij Jelle en Cilly ook muzikaal af te sluiten. Niet wetende dat de hele culturele sector enkele maanden later getroffen zou worden door het Coronavirus en alle maatschappelijke gevolgen van dien. 

Overtuygt tijdens het optreden ter afsluiting van de Duo-Expo met op de achtergrond een aantal tekeningen van Cees de Raat

2018

1 april, ’t Rozenknopje, Eindhoven. Ons eerste optreden in 2018 vond plaats in het Rozenknopje, een van de oudste café’s in Eindhoven, in het mooie, karakteristieke zaaltje boven het café. Van meet af aan zat de sfeer er goed in, niet in de laatste plaats dankzij het voortreffelijke geluid dat Emile Bedaux, onze technicus, weer wist te realiseren. Dat mag ook wel eens genoemd worden. De zaal was goed gevuld, zowel met oude bekenden als nieuw publiek. 

24 juni, Volkoren, Valkenswaard. Het eerste festival vorig jaar bleek een dusdanig succes, dat de Stichting Guineeja voor dit jaar maar liefst 22 koren had uitgenodigd voor deelname aan de tweede manifestatie. Dankzij de uiteenlopende genres verzorgden de vele honderden zangers en zangeressen, een gevarieerd programma in het gezellige centrum van het oer Brabantse dorp. Ook wij waren dit jaar weer van de partij om onze muzikale bijdrage te leveren aan het goede doel van Stichting Guineeja.

 

2017

29 januari, Shanty Café, Trafalgar Pub, Eindhoven. Ons eerste optreden dit jaar vond plaats tijdens een door onszelf georganiseerd Shanty Café in deze traditionele Engelse Pub. Dankzij de samenwerking met Chanting Lads uit Zaltbommel werd het een onvergetelijke middag, voor onszelf en voor het publiek. De sfeervolle ambiance van The Trafalgar Pub, een van de oudste etablissementen in Eindhoven, heeft die middag zeker aan het succes bijgedragen.

18 maart, muziekevenement, culturele uitwisseling China-Nederland, Gemert. Een unieke avond. Op uitnodiging van de Chinese cultureel detaché in Nederland namen wij deel aan dit onvergetelijke evenement, te midden van Chinese studentenorkesten en Nederlandse ensembles die om beurten hun beste muzikale beentje voor zetten. Wij zorgden voor de nodige afwisseling met een aantal shanties, die a capella een mooi contrast vormden met het spetterende koperwerk en de swingende arrangementen van de verschillende orkesten.

Vocaal intermezzo in het muziekcentrum van Gemert

28 april, Shanties aan de Maas, De Artiest, Lith. Ons eerste avondvullende optreden in een kleine, sfeervolle en…uitverkochte zaal. Het programma bestond uit vier blokken van drie kwartier. Dankzij het enthousiaste publiek werd het wederzijds een mooie avond. Wat ons betreft: voor herhaling vatbaar.

30 april, Shanty Café, Café Cambrinus, Horst. Een mooie en vooral ook gezellige zondagmiddag, niet in de laatste plaats vanwege de onvoorwaardelijke medewerking van onze collega’s van Ol’ Hands en The Whalers. Natuurlijk werd ook deze middag afgesloten met een enthousiaste samenzang door alle deelnemende shantygroepen.

Volop aandacht voor het zeemanslied tijdens de shanty middag in Café Cambrinus te Horst

25 juni, Volkoren, Valkenswaard. De eerste editie van het Volkoren festival in het gezellige Brabantse Valkenswaard. Op elke straathoek en ieder plein, voor en op alle terrasjes, zingen de meest uiteenlopende koren en zanggroepen het samengedromde publiek met veel enthousiasme toe. Ieder bracht op heel eigen wijze een eigen repertoire ten gehore. Met als resultaat een uniek, gevarieerd programma.

Helaas, geen vinyl van Overtuygt in de platenbakken. Wel publiek dat op het terras van live muziek weet te genieten. Ook in Valkenswaard.

29 juli, optreden met Chinese muziekverenigingen, Gaviolizaal, Helmond. Een gelijksoortig optreden als op 4 februari, in het kader van culturele uitwisseling tussen China en Nederland.

9 september, Deining Festival, Heusden. Een mooie, muzikale dag in het kunstenaarsstadje Heusden. Een prachtige en passende ambiance voor het brengen van shanties, met veel  belangstellend publiek.

11 september, videopnames voor youtube door Rednose Rudolphe. De opnames vonden plaats in Grand Café Sax, hartje Veghel, onder de bezielende leiding van Rudolf Cornelissen, alias Rednose Rudolphe (What’s in the name?). Je kunt de opnames zien en beluisteren op youtube of via de link op onze homepage. Wij zijn er trots op. We hopen dat je daar in mee kunt gaan.

30 september, Shanties aan de Volkerak, Havenkantoor WSV, Oude Tonge. Wederom een avondvullend programma. Voor een klein publiek weliswaar, want voor een watersportvereniging viel het tijdstip buiten het seizoen. Maar dat kon de pret niet drukken. Want daardoor kregen we volop gelegenheid tussen de blokken door met het publiek te praten over shanties en andere, al dan niet muzikale onderwerpen.

Oude Tonge op zijn smalst…

3 oktober, opnamesessie met Ed van Otterdijk en Ricardo Overman. Uitgangspunt was het opnemen van 1, hooguit 2 shanties. Het werden er uiteindelijk 12, dankzij de enthousiaste en professionele begeleiding van Ricardo en Ed. En, we waren goed bij stem. De resultaten vind je her en der verspreid over onze site. Zo kun je tijdens je bezoek naar fragmenten luisteren van elke shanty die we daar hebben opgenomen.

Een en al oor voor de professionele aanwijzingen van Ed van Otterloo tijdens de opnamesessie in de studio van Ricardo Overman

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

           

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 714 times, 1 visits today)